Publieksprogramma Water ZomerExpo 2017

Tref-de-kunstenaar-op-zaal is een bekende én beproefde activiteit van ArtWorlds. Ook dit jaar liepen in de tentoonstelling Water ZomerExpo 2017 kunstenaars vrij rond: in de zalen van de Wolk in Zwolle en in en om Kasteel het Nijenhuis, op de zaterdagen 3 juni (museum), 1 juli (kasteel) en 15 juli (museum).

Bezoekers vuurden hun vragen af, de makers vertelden vol vuur over hun werk en aansluitend was er een rondleiding door de tentoonstelling en/of een lezing dan wel viewing in het Auditorium.

Op zaterdag 3 juni was de aftrap, met in het tweede deel van de middag de première van de documentaire The making of… Water. Een verslag van deze geanimeerde middag én een link naar de docu vind je hier.

Op zaterdag 1 juli ging Hans Janssen (schrijver van de nieuwe biografie Piet Mondriaan, een nieuwe kunst voor een ongekend leven, en conservator moderne kunst Gemeentemuseum Den Haag) in gesprek met de deelnemende kunstenaars. Voor een verslag van deze middag: klik hier.


Afbeeldingsresultaat voor piet mondriaan
Piet Mondriaan, Oostzijdse molen bij avond, 1907-1908, olieverf op doek


Zaterdagmiddag 15  juli stond het programma in het teken van Ruimte voor de Rivier – IJsseldelta. Landschapsarchitect Jaap van der Salm van H+N+S Landschapsarchitecten is sinds 2014 betrokken bij dit project. Van der Salm opende onze ogen voor deze ongekend interessante ontmoeting van kunst en techniek in het kader van waterbeheersing. Hij vertelde en liet zien welke inrichtingsmaatregelen momenteel worden uitgevoerd en wat de achterliggende visie is.


Ruimte voor de Rivier – IJsseldelta
De aanleg van het Reevediep, een nieuwe rivierarm (of bypass) in de IJsseldelta bij Kampen, is één van de grootste Ruimte voor de Rivier-projecten. Het Reevediep is bedoeld om in extreme omstandigheden hoogwater van de IJssel te kunnen afvoeren via het Drontermeer en het Vossemeer naar het IJsselmeer.

Op 34 locaties in het Nederlandse rivierengebied zijn dergelijke grote projecten in uitvoering. De rivieren krijgen steeds meer water te verwerken en daarmee stijgt de kans op overstromingen. Om dat te voorkomen, worden dijken verlegd, uiterwaarden vergraven, hoogwatergeulen en dus zelfs nieuwe rivier-bypasses aangelegd. Dat is op zichzelf al een opgave van formaat. Maar Ruimte voor de Rivier kent naast veiligheid nog een tweede doelstelling: ruimtelijke kwaliteit. Landschapsarchitecten zijn daarom betrokken vanaf de eerste ideeën tot en met de uitvoering.


Kunstenaars 3 juni,  de Wolk, Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle:

  • Sander van der Bij, Yvonne van der Bijl, Hennie van den Bosch, Chantal Aimee Ehrhardt, Helena van Essen, Anne-Marie Joosten, Begin Kianfar, Erna Kuik, Cara Louwman, Sandra Mackus, Chaim Mesika, Pauline MM Nijenhuis, Ruud de Jong en Melda Wibawa

Kunstenaars 1 juli, Kasteel het Nijenhuis, Nijenhuis 10, Heino/Wijhe:

  • Bert Rene Brinkman, Jeroen van de Brug, Lies Goemans, Monique van den Hout, Judith Heinsohn, Jos Wilcke, Marina Pronk, Berend Wijers en Peter Rijke van CAKtwo, Hans van Dorp, Jacobien de Korte, Femke van Os, E.S.H. Eline Jansen, Ellen van der Wiel, Elly de Jong, Gerwald Jens Radsma, Zjkln, Pieter van Eck, Laura van Eik, Frans de Winter, Anneliet van Beelen, Gea van Eck, Frans de Winter, Casper Le Fevre en Marjan Veltkamp 

Kunstenaars 15 juli, de Wolk, Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle:

  • Remke Spijkers, Antoinette C. H., Mischa Smit Kleine, Marian Kastelein, Sijbrand, Marieke Gaymans, Cathrien Sturm, Eric Hage, Rosa Boomsma, Tanja Isbarn, Marie-Jeannette Quist, Helena van Essen, Eveline Hardeman, Sietse Muis, Janine Eshuis, Ank van der Wal, Jos Wilcke, Marloes Moraal, Miriam Meulepas, Astrid Eijkelenboom, Kees de Kloet, Sandra Thie, Mattanja Coehoorn, Christine van der Cingel en Monique Vroomen.
Terug naar de top