Kunstvormen

Alle hedendaagse beeldende media zijn welkom bij KlimaatExpo ’22: schilderijen, tekeningen, films, video’s, animaties, 2D- en 3D-prints, mode-ontwerpen, sculpturen, foto’s, buitenbeelden, installaties, performances en maquettes.

De voorgaande tentoonstellingen van ArtWorlds hebben laten zien dat grenzen tussen de kunstvormen steeds verder vervagen – veel kunstenaars combineren diverse disciplines. Een korte toelichting.

Buitenkunst

De Waterjuffer, collectief CAKTWO, in de vijver van Kasteel het Nijenhuis (2017)

Buitenbeelden worden geëxposeerd op het terrein van Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe. Buitenkunst moet weerbestendig zijn, geschikt om tenminste zo’n drie maanden in de open lucht te staan. Denk aan sculpturen van keramiek, beton, aluminium, polyester, staal of graniet. Bovenstaande sculptuur van Collectief CAKTWO was weerbestendig, maar de boom die ervoor stond helaas niet. Lees hier het verhaal.

Film, animatie en digitale kunst

Korte films, video’s en animaties zijn naast andere digitale kunstvormen nog steeds een groeiend onderdeel van de tentoonstelling.

Fotografie

Mariska Karto, City_landscape nr. II, Europa ZomerExpo 2019

In een steeds grotere groep aangemelde werken speelt fotografie een rol. Een voordeel is de reproduceerbaarheid, wat meer mensen de mogelijkheid geeft een kunstwerk aan te kopen.

Maquettes en schaalmodellen

Arthur Meijer, Attendre le déluge, Water ZomerExpo 2017

Dat kunst, architectuur en wetenschap onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, bewijzen kunstenaars zoals Andreas Hetfeld, Studio Roosegaarde en DUS Architecten.

KlimaatExpo ’22 nodigt kunstenaars uit om mee te denken en vorm te geven aan deze ontwikkeling. Deelnemers kunnen maquettes en schaalmodellen inzenden van innovatieve kunstobjecten, maar ook van gebouwen, bruggen of andere objecten op schaal.

Werk in oplage


Een goedverkopende prent

Werk in oplage (plat of ruimtelijk) houdt in dat van het originele kunstwerk een aantal afdrukken in hetzelfde materiaal bestaat: foto’s, grafiek of objecten gemultipliceerd via een mal of de 3D-printer. Een hoge oplage zorgt voor betaalbaarheid en maakt kunst bereikbaar voor een groter publiek: een ontwikkeling die we graag stimuleren. Werk in oplage biedt ook een mooie gelegenheid om ambachtelijke én moderne reproductietechnieken onder de aandacht te brengen.

Klik hier voor een overzicht van (2D)printtechnieken.

Ambachten

juul-vernooij-in-tetterode-glass-studio
Kunstenaar Juul Vernooij blaast glas in Glass Studio Tetterode

Bronsgieters, glasblazers, keramisten… Er zijn in Nederland nog een hoop plekken waar ambachten worden uitgeoefend. Enkele voorbeelden:

Oud ambacht, nieuwe stijl Van Tetterode Glass Studio
Innoverende traditie in klei sundaymorning@ekwc
Een maakbare toekomst? 3D Makers Zone
Duurzaamheid kent geen tijd Bronsgieterij de Hooischuur
Uit het goede hout gesneden Gebouw 83, Spoorzone 013

Terug naar de top