ArtWorlds organiseert sinds 2011 ZomerExpo: een bonte kunsttentoonstelling in de zomermaanden in een museum, samengesteld door open inschrijving en anonieme keuze.  

Iedereen is welkom. Je kan meedoen als kunstenaar, jurylid, vrijwilliger of bezoeker. Veel kunstenaars zien het als een kans om (anoniem) werk te laten zien en misschien wel in een museum te exposeren. Galeriehouders, conservatoren, kunstcritici en andere professionals zoeken en vinden er interessante kunstenaars. De ZomerExpo’s trekken een groot publiek. En er wordt verkocht: gemiddeld een vijfde van de tentoonstelling gaat over de toonbank.

ZomerExpo gaat over de vrijheid en plezier van kunst maken, kunst zien en bespreken, verschillende smaken. Diverse culturen, leeftijden, rangen en standen maken samen één tentoonstelling. ZomerExpo is altijd actueel en vertegenwoordigt een constante neiging tot verbeelding, die we koesteren.

Kijk hier de collectie ZomerExpo vanaf 2011

Verschillende visies op een thema
Elke editie heeft een thema. Iedere kunstenaar geeft daar een eigen invulling aan. Zo laat de tentoonstelling diverse visies op een thema zien, in uiteenlopende materialen en technieken. Om het publiek te helpen, wordt de tentoonstelling ingericht op basis van visuele en inhoudelijke kenmerken. We zoeken naar koppelingen of conflicten tussen werken, die zowel onderlinge relaties blootleggen als individuele kwaliteit versterken. De smaak van kunstenaar en kijker krijgt alle ruimte.

Verkooptentoonstelling
ZomerExpo is een succesvolle verkooptentoonstelling. De kunstwerken zijn tijdens de tentoonstellingsperiode te koop. Stichting ArtWorlds faciliteert en ontvangt 30% commissie per verkocht werk. Museum de Fundatie is niet financieel betrokken bij de verkoopprocedure.

KlimaatExpo ’22
Voor de achtste editie van ZomerExpo, maakt Zomer plaats voor Klimaat. De tentoonstelling KlimaatExpo ’22 vindt plaats in de herfst van 2022. En anders dan voorgaande edities, vindt de voorronde volledig online plaats. Kunstenaars kunnen in één stap worden gekozen. Een grote gemêleerde jury van kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en vele anderen, maakt een keuze voor de tentoonstelling. Zoals vertrouwd, volledig anoniem. Tot 15 juni 2022 kan je werk aanmelden voor KlimaatExpo ’22 .

Voorgaande editie: Europa in 2019
In 2019 was het onderwerp van de tentoonstelling Europa. De Europese verkiezingen en de discussies rond Brexit maakten de zevende ZomerExpo-editie extra relevant. Dit was hét moment om kunstenaars te vragen naar hun visie: zij meldden zich dan ook massaal voor de digitale selectie met maar liefst 3200 werken. 1000 daarvan werden in april 2019 in de Amsterdamse Van Genthallen getoond aan een gecombineerde vak-, junior- en publieksjury.

De juryleden kozen samen 250 werken, die van 25 mei tot en met 1 september 2019 te zien waren in de Wolk van Museum de Fundatie in Zwolle en in en om Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe. De verscheidenheid maakte duidelijk dat kunst en Europa van ons allemaal zijn. De talloze bezoekers herkenden zich op hun beurt in het diverse aanbod beeldende kunst. Europa ZomerExpo 2019 trok 78.000 bezoekers en een vijfde deel van de tentoonstelling is verkocht.

Samenwerking 
Het succesvolle programma kan bestaan dankzij intensieve samenwerking tussen alle betrokkenen. Het programma geeft elke maker een kans om werk in een museale omgeving te exposeren, positie te bepalen en contacten te leggen.

ArtWorlds toont met ZomerExpo een actuele stand van zaken in de kunst, bevordert het openbare gesprek hierover én bepleit diverse invalshoeken om kunst te benaderen en te bespreken. In dat kader ontwikkelen wij activiteiten ter bevordering van ons missie: kunst toegankelijk maken voor iedereen.

 

Terug naar de top