KlimaatExpo ’22

KlimaatExpo ’22 is een verkooptentoonstelling via open inschrijving over klimaatverandering, te zien van 17 september t/m 4 december 2022 op diverse locaties van Museum de Fundatie. Hoe KlimaatExpo ’22 er straks gaat zien, kunnen makers zoals jij bepalen. Moedoen, doe je zo

Klimaat. Een urgenter onderwerp is er niet. De opwarming van de aarde, veroorzaakt door o.a. het gebruik van fossiele brandstoffen, grootschalige houtkap en veeteelt, heeft grote gevolgen. Planten en diersoorten sterven uit, ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt. Heftige regenbuien, overstromingen, tropische temperaturen en klimaatvluchtelingen zijn het nieuws van de dag. Klimaatverandering raakt mens, natuur en milieu. Hoe gaan we er mee om?

Kunstenaars aan zet, het onvoorstelbare in beeld
KlimaatExpo ’22 is de eerste landelijke tentoonstelling met open inschrijving waarbij kunstenaars gevraagd worden om hun visie op de klimaatcrisis uit te beelden. Kunst is een onmisbare schakel in de strijd. De klimaatverandering is groter dan ons voorstellingsvermogen. We hebben verhalen met verbeeldingskracht nodig. Kunst kan het onvoorstelbare in beeld brengen.

Kunstenaars nemen de handschoen op en spelen al geruime tijd een belangrijke rol in het overbrengen van de relatie tussen mens en natuur. Op uiteenlopende manieren spreken zij hun zorg uit over het behoud ervan. Zoals het indrukwekkende werk Plant van zangeres Nynke Laverman, een fluisterzachte prachtige, indringende muzikale trip die je meevoert in de kalmte van het bestaan van een plant. En het monumentale wandtapijt Guernica de la Ecologia van kunstenaar en activist Claudy Jongstra, een indrukwekkend pleidooi in wol voor ambacht en natuur.

Ook de collectie ZomerExpo laat zien dat natuur en klimaat kunstenaars hebben beziggehouden. Zoals bovenstaand fragment van de foto Happy Holidays (The Battle of ..) van Daniëlle van Hilten (Europa ZomerExpo 2019), met een wrang beeld van vakantie. En natuurlijk het werk van de wereldberoemde kunstenaars Lonneke Gordijn en Ralph Nauta (Studio Drift). In 2011 wonnen zij met de lichtinstallatie Fragile Future 3.5  de publieksprijs van ZomerExpo 2011. Het werk bestaat uit leds en echte paardenbloemen. Hun werk is een ode aan het vernuft en de schoonheid van de natuur.

Tentoonstelling op verschillende locaties 
De 250 gekozen werken zijn in de herfst van 2022 te zien op verschillende locaties van Museum de Fundatie. Het Academiehuis Grote Kerk Zwolle is voor deze gelegenheid een extra dependance van het museum en biedt ruimte aan een aantal werken van KlimaatExpo ’22. Daarnaast zijn er werken te zien in het museum op de Blijmarkt en Kasteel het Nijenhuis, de Oranjerie en de beeldentuin in Heino/Wijhe.

Online selectie 
Kunstenaars kunnen in één stap worden gekozen voor de tentoonstelling. Tot en met 15 juni 2022 kan iedereen een kunstwerk aanmelden voor selectie. De selectie is digitaal. Een grote gemêleerde jury van jong en oud: museummedewerkers, galeriehouders, kunstenaars, schrijvers, wetenschappers, mensen uit de zorg, de bouw, kappers, studenten, scholieren en vele anderen, maakt op basis van de ingezonden afbeeldingen een keuze voor de tentoonstelling. Zoals vertrouwd, volledig anoniem. Het werk telt!

Verkooptentoonstelling
De kunstwerken zijn tijdens de tentoonstellingsperiode te koop. Stichting ArtWorlds faciliteert en ontvangt 30% commissie per verkocht werk. Met deze provisie kan de Stichting haar projecten mede mogelijk maken. Museum de Fundatie is niet financieel betrokken bij de verkoopprocedure.

Een variant van ZomerExpo 
KlimaatExpo’ 22 komt voort uit ZomerExpo en wordt georganiseerd door ArtWorlds in samenwerking met Museum de Fundatie. ZomerExpo is een landelijke verkooptentoonstelling van hedendaagse kunst in een Nederlands museum, bestaande uit kunstwerken die anoniem zijn geselecteerd na open inschrijving. Het zomerevenement, voor het eerst gelanceerd in 2011, trekt een groot publiek en is een geweldige barometer van uiteenlopende smaken. Voor de achtste editie van het project maakt ‘Zomer’ plaats voor ‘Klimaat’ en verschuift de tentoonstelling van de zomer naar de herfst.

 

Terug naar de top